Saturday, August 24, 2013

Raya tanpa Abah..

Assalamualaikum & salam sejahtera for all reader yang masih sudi menjengah blog akma nie..

dah lame rasenyer xupdate kan..dah bersawang da blog nie tak bukak :'(..bukan ape busy jer memanjang..haha nak termuntah aku dengar,padahal bukanyer ada anak dengan suami pun nak dijaga..hehe,
bukan ape kak nab ooii.....aku nie kalau balik kampung..lappy entah kemana tepon pun entah kemana...sampaikan tepon pun bulleh hilang dekat rumah..luper punyer pasal..besala..umur da makin nak meningkat nie macam2 la lupernyer....haha ^o^

Ape2 powwn...kite masih didalam bulan syawal kan, so akma nak ambil kesempatan nie nak ucapkan

                SELAMAT HARI RAYA MINAL AIDILWALFAIZIN KEPADA SEMUA 
                           MUSLIMIN & MUSLIMAT SEKALIAN!!

Akma mintak maaf kalau ade salah silap terkasar bahasa selama penulisan akma berblogging nie..nak duit aye meh datang umah no......^__^

Tahun nie adalah tahun pertama akma beraya tanpa seorang abah...dipagi raya, tiada lagi tangan tua abah untuk ku salami meminta maaf, tiada lagi tangisan yang ditahan2nya, tiada lagi senyuman yang terukir dibibirnya pabila abah bergurau dengan cucunya meminta duit raya kepadanya..tiada lagi itu semua..hanya dipagi raya hanya tangan tua emak kesayangan yang perlu kami salami..selalunya..selepas tangan tua emak kami salami tangan tua abah pula akan kami kucup. tapi kini...tangan itu telah pergi untuk selamanya..bukan sahaja tangan tua abah yang telah kami kehilangan tetapi dalam masa yang sama kami telah kehilangan tangan tua nenekku yang telah kami panggil dengan panggilan embah..aku redha dengan ketentuan Ilahi yang telah ditetapkan kami semua...

  tapi Alhamdulillah...tahun nie jugakla tahun abang & kakakku berkumpul semua untuk meraikan hari lebaran bersama2..kiranya giliran belah emakku la mereka sambut..jadi takdela sunyi raya emak tahun nie dengan kehadiran anak2nya dan cucu2nya..tahun lepas semasa abahku masih ada, hanya aku  ,adikku dan kakakku yang solo maybe,(coming soon..) & kakakku yang ke3 sahaja...tahun nie semua berkumpul 9 orang adik beradik..alhamdulillah meriah raya emak tahun nie..cuma bezanya kami sambut tanpa abah..Allah lebih menyayangi abah..rinduuuu abah sangatt...

   Selesai bersalaman, tangkap gambar kami terus gerak kekubur menziarahi abah..semoga abah tenang dan gembira melihat kami..kami kekubur adik emak, embah wedok(nenek), embah lanang(atok) & maklong (kakak arwah, meninggal selang beberapa bulan sahaja dengan kematian abah..) teringat aku....semasa kakak abah masih ade, dia selalu cakap. selalu bermimpikan arwah abah..akhirnya kakak abah pula yang pergi untuk selamanya...semoga mereka yang kusayangi nie ditempatkan disisi-Nya..Aminn..

   Doa & yassin takkan ku lupa dan bersama2lah kita berdoa untuk keamanan & kesejahteraan umat islam diSyria, Mesir, Gaza dan disemua seluruh dunia..walaupun kita tidak mampu untuk menolong mereka dari segi batinnya, tetapi tolonglah dari segi zahir yakni doa meminta pertolongan dari Maha Kuasa..sesungguhnya Allah itu Maha Mendengar dan Maha Melihat..

     Gambar raya untuk tahun nie..Alhamdulillah semua ada..


baju tema biru da nak same dengan kaler umah..haha,hamik kaw tak kenal da mane satu orang mane satu dinding..dorang nie sebenarnya tak rancang pown same-same nak kaler same umah..ahaks,pakai2 pagi raya la pulak kaw....hehe


Keluarga Bahagia kamii!!!freestyle la konon..ahcewahh!^o^


  kami sembilan beradik...tiga anak dae dok depan belum kawen..hehe, 
yang lain sume da kawen..along sebelah kanan emak, second belah kiri, third belahnyer pulak..ke4 kakak tengah berdiri, ke5 abang ku baju merah tanah(men bantai jer aku kaler ape entah yang die pakai tuh..)aku bab2 kaler peliks cikit nie fail cikit..hehe, ke6 hah kakakku yang senyum manis dok depan, ke7 abangku diri pakai baju biru & then aku ke8 and last adikku si bam-bam belah kiriku..haha
kami semua complete!!Alhamdullilah..terima kasih abah kerna kau tak pernah jemu mencari rezeki membesarkan kami, memberikan kasih sayang dan membahagiakan emak hingga akhir hayat mu...


bersama cucu2 kesayangan...sebelah kanan baju biru cucu sulung, now form 5,sebelah kiri second cucu form 4 and third cucu, hujung dengan hujung sebaya form 3..dorang nie beza setahun jer..so rapatla..dorang nie sume sekolah dekat kampung..dengan duduk pakai tudung hitam..temankan emak dekat rumah..kalau tak sorang2 dekat rumah..susah pulak kami nanti emak lagila sorang2 teringat dekat arwah..huhu,paling kecik baby kecik tu..tapi ade lagi kecik dalam perut..haha,tapi sekarang da kua da baby dalam perut tu..raya ke7 kot kua tak silap akma la..hehe,takde gambo nanti next entryla yer insyaallah...


              nampak sangat kebantutan aku dicitu..huhu, anak buah aku lagi tinggi wooo...


Last but not least....semestinya akma dan emak kesayangan....^o^











1 comment:

Nur Liyana Jasmi said...

Anda di-tag ! Jom join GA ni :) http://bit.ly/17FlulL