Wednesday, February 06, 2013

Sculpture, Painting Project by A.K ^o^

Assalamualaikum & hye readers ^o^

Tengok tajuk entry tak boleh bla kan...by A.K ...A.K short name Akma Khaieri..hehe
tapi memang betul la tu..by akma..sculpture and painting by me..sebenarnya da lame terpendam didalam kalbu hati nie nak buat entry pasal project akma..walaupun project nie da berhabuk tahun lepas tapi peduli apa aku..haha,

project nie adalah project study akma sem lepas..takdela killer subject tapi killer tangan and tenaga....kenapa akma cakap macam tu..korang pun tahu kan name pun sculpture..painting..semua benda memerlukan tenaga dan mental yang kuat.kalau 2 perkara nie korang lemah,nak buat project pun korang tak bermaya..dan yang paling penting korang kena kreatif dan berinovatif..inilah budak art..hehe,walaupun masuk sem baru akan datang,akma bukanlah lagi budak art..tapi percayalah art always in my heart...ah sedihnya..:'( huhu
walau apa pun..akma tak akan lupa kenangan2 manis masuk bengkel,class studio...huhu,rindu sangat sangat..!!

btw, sebelum akma start tunjukkan kat korang project ape yang akma buat..akma nak bagitau kat readers semua project mestila ade subject matter like me..soo..subject matter akma adalah tentang'nelayan'....
why 'nelayan'?
'My Self' adalah tema kitorang...so nelayan adalah 'My Self ' akma..akma pun duduk berdekatan dengan kg nelayan,senang nak buat researh sebab dekat kan...haruslah akma pilih yang ini..

chek it out!!

My Sculpture

Tajuk : ' Sampan Usang '
Bahan : Metal
Tahun : 2012


'sampan usang' in title tengah dalam processing...at bengkel welding hoho
jangan ingat kami kaum pompuan xboleh ber'welding'...kami lagi pakar dari kaum lolaki taw..^o^
100% by tangan2ku yang lembut ini..ahaks
korang da masuk dalam bengkel welding nie haruslah product made in diri sendiri..
tolong-menolong tu adela sikit 1 or 2 %..kalau da memerlukan tulang lelaki untuk membengkokkan besi...seharuslah kita memanggil mereka...xkan nak tunjuk kuat kita membengkokkan sendiri..kang tangan entah kemana hospital perginya....hilang seribu ringgit...haha
tapi sculpture akma nie...memang xde kaum adam yang tolong...sebab simple je pun...ceh berlagak..hehe

Time to Display!!


hye readers yang comel encem2 tu...inila 'sampan usang' yang sudah siap sepenuhnya....
so apa tunggu lagi jom akma bawak korang naik mendayung-dayung...
hahaha kompom tenggelam xtimbul2 dah..
penat woo angkat..berat mak datok..angkat 2 orang tapi faham2 jela....
kejap kejap berhenti kejap kejap berhenti...haha



pandangan hadapan...


pandangan sisi..
act, pendayung tu ada 4 taw..2 hadapan 2 belakang...lec akma mintak akma display sampan nie seperti diatas air..buat sampan tu terangkat dengan berlandaskan pendayung yang dilekatkan..boleh imagine x...
akma da try buat...mau terangkat tapi dye bergoyang2la...risau pulak kang orang pegang terjatuh menangis tak berlagula jawabnya aku...
so akma combinekanla pendayung menjadi 2 sahaja....like this..
Now, sampan nie da pun jadi koleksi jabatan...hak uitm xboleh ambik...huhu =(
pernah jugak cakap kat lec,nak ambik..tapi ape my lec cakap "kalau awak nak fail awak ambikla.."
memang tak la kan nak ambik lepas my lec cakap macam tu...

My Painting

Tajuk : "Sampan Abah"
Bahan : Oil on canvas
Tahun : 2012



tak cantik mane pun..tapi macam mane la ade pulak orang nak beli...heran tol..
tapi akma tak jual pun...huhu sayang kowt...
so,painting nie jadi koleksi persendirian....^o^

My Drawing


Drawing pulak koleksi abangku...
dia cakap nak letak kat kedai bundle dia...suke hati la...
sape2 nak tengok drawing akma pergi2la singgah bundle abang akma di klang kg delik
tapi da tak ade frame nyer sebab da dicabut...huhu


next episode akma tunjukkan kat korang koleksi sculpture painting yang lain2 pulak yer..
lepas nie yang gempak habisla..
akma percaya korang takkan kecewa..
so readers kenala chek it out blog akma selalu...
wokeyh tata titi tutu..^o^





















5 comments:

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Sangat² Cantik...
Sungguh berbakat Akma ni...

Akma Khaieri said...

Terima Kasih...xdla cantik sangat pun..biase2 jer...^o^

Anis Athia said...

Cantik painting tu.. Akma memang berbakat :)

Akma Khaieri said...

terima kasih anis..^o^

Khamsi Abdullah said...

omegoddd.. smart!